RODO - placówka pełniąca dyżur wakacyjny

ZASADY PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH
W ZWIĄZKU Z POBYTEM DZIECKA W RAMACH PEŁNIONEGO DYŻURU WAKACYJNEGO
W PRZEDSZKOLU NR 109 Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI WE WROCŁAWIU


Poniżej przedstawiamy informacje o tym w jaki sposób, w jakich celach oraz w jakim zakresie przetwarzamy Twoje dane osobowe i dane osobowe Twojego dziecka, w związku z pobytem Twojego dziecka w ramach pełnionego dyżuru wakacyjnego w Przedszkolu nr 109 z Oddziałami Integracyjnymi we Wrocławiu.

KTO JEST ADMINISTRATOREM DANYCH OSOBOWYCH?
Administratorem danych jest Przedszkole nr 109 z Oddziałami Integracyjnymi we Wrocławiu, ul. Nowowiejska 80a, 50-315 Wrocław (dalej: My). Kontakt z naszym inspektorem ochrony danych osobowych możliwy jest pod mailem inspektor@coreconsulting.pl lub listownie pod adresem CORE Consulting sp. z o.o., ul. Z. Krasińskiego 16, 60-830 Poznań.

SKĄD MAMY DANE OSOBOWE?
Twoje dane osobowe, jak również dane osobowe Twojego dziecka, pozyskujemy od Ciebie. Podajesz nam je w związku ze złożeniem wniosku o przyjęcie Twojego dziecka do naszego Przedszkola w ramach pełnionego dyżuru wakacyjnego, jak również uzupełniając kartę pobytu dziecka w naszym Przedszkolu w okresie wakacyjnym na potrzeby zapewnienia Twojemu dziecku odpowiednich warunków.
Z uwagi na przekazanie nam Twojego dziecka w okresie wakacji, celem zapewnienia odpowiedniej opieki w ramach pełnionego przez nas dyżuru wakacyjnego, przez inną jednostkę, pozyskaliśmy Twoje dane osobowe, jak również dane osobowe Twojego dziecka (imię i nazwisko, numer PESEL, adres zamieszkania, telefon kontaktowy), od Przedszkola, do którego Twoje dziecko uczęszcza na co dzień.

W JAKIM CELU PRZETWARZAMY DANE OSOBOWE?
Podane przez Ciebie, jak również pozyskane od innej jednostki, dane osobowe przetwarzamy w celu świadczenia usług opiekuńczo-wychowawczych, edukacyjnych oraz pedagogicznych, zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w ramach pełnionego przez nas dyżuru w okresie wakacyjnym.

W JAKIM ZAKRESIE PRZETWARZAMY DANE OSOBOWE?
Przetwarzamy dane osobowe Twojego dziecka, jak również Twoje dane osobowe, w następującym zakresie: imię i nazwisko, data urodzenia, numer PESEL dziecka (w przypadku braku numeru PESEL seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość); imiona i nazwiska rodziców/innych opiekunów prawnych dziecka, adres miejsca zamieszkania rodziców/innych opiekunów prawnych dziecka, jak i adres zamieszkania dziecka, adres e-mail rodziców/innych opiekunów prawnych; numery telefonu rodziców/innych opiekunów prawnych, jak również inne dane, które mogłaś/eś zawrzeć w kierowanej do nas korespondencji.
Ponadto, przetwarzamy dane osobowe Twojego dziecka, jakie zostały uznane przez Ciebie za istotne i z tego powodu przekazane naszej placówce, w szczególności o stanie zdrowia, stosowanej diecie i rozwoju psychofizycznym, w celu zapewnienia Twojemu dziecku podczas pobytu w naszej placówce, odpowiedniej opieki, odżywiania oraz metod opiekuńczo-wychowawczych.

WYKORZYSTANIE WIZERUNKU TWOJEGO DZIECKA
Na gruncie regulacji ochrony danych osobowych, z powołaniem na wykonanie przepisów prawa oświatowego, będziemy wykorzystywać wizerunek Twojego dziecka w celu udostępniania go w ramach społeczności przedszkola / szkoły – na tablo, w gablotkach przedszkolnych, w gazetce przedszkolnej itp. W tym zakresie nie będziemy Ciebie pytać o odrębną zgodę, ponieważ działamy w obszarze realizacji zadania publicznego i w wykonaniu obowiązku wynikającego z przepisu prawa.
Wskazujemy, że udostępnianie wizerunku podopiecznych, jest następstwem procesu edukacji, który w szerokim ujęciu może być określany mianem wypełniania misji edukacyjnej, przejawiającej się w kształtowaniu odpowiednich postaw społecznych, pozwalających na prawidłowy rozwój dziecka. Celem systemu oświaty jest m.in. spełnianie roli podmiotu kształcącego, jak i wychowawczego dla dzieci i młodzieży, dlatego też poza organizowaniem zajęć dydaktycznych, proces wychowywania uczniów może następować poprzez stworzenie poczucia przynależności do danej społeczności, integracji ze środowiskiem szkolnym, a co za tym idzie, dana jednostka kształci w sobie właściwe i pożądane w tej „małej społeczności” postawy, które pozytywnie rzutować będą w przyszłości na odbiór społeczny w ogóle. Przejawem wypełniania założeń systemu oświaty przez poszczególne jednostki, bez wątpienia będzie opracowywanie tzw. tablo, czyli pamiątkowego zdjęcia grupy osób, składającego się z wielu mniejszych zdjęć przedstawiających każdą z tych osób z osobna . Tego typu zdjęcia pozwalają dziecku poczuć się ważną częścią wspólnoty szkolnej, wrócić do wspomnień, jakie umacniają w nim poczucie zintegrowania.
Jednocześnie jeżeli uznasz, że nie chcesz, aby wizerunek Twojego dziecka był wykorzystywany w powyższy sposób i w powyższym celu, wskazujemy, że masz prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec takiego działania w sekretariacie naszej placówki. Dla potrzeb rozliczalności (art. 5 ust. 2 RODO) poprosimy Cię, aby taki sprzeciw został przez Ciebie wyrażony na piśmie.

NA JAKIEJ PODSTAWIE PRAWNEJ PRZETWARZAMY DANE?
Twoje dane i dane Twojego dziecka przetwarzamy z powołaniem na:
(1) obowiązek wynikający z przepisu prawa – który nakłada na nas zobowiązanie do przyjęcia i rozpoznania Twojego wniosku,
(2) interes publiczny i wykonywanie władzy publicznej – gdzie mamy prawo i obowiązek podejmować określone działania w interesie lokalnej społeczności, w tym przypadku zapewnienie edukacji publicznej oraz bezpieczeństwa na terenie placówki, oraz
(3) obowiązek zapewnienia profilaktyki zdrowotnej, tam gdzie jesteśmy zobowiązani do przetwarzania danych dotyczących zdrowia, diety i rozwoju psychofizycznego Twojego dziecka.
JAK DŁUGO PRZETWARZAMY DANE OSOBOWE?
Dane osobowe zarówno Twoje, jak i Twojego dziecka, przyjętego do naszego Przedszkola zgromadzone w celach świadczenia usług opiekuńczo-wychowawczych, edukacyjnych oraz pedagogicznych, zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w ramach pełnionego przez nas dyżuru w okresie wakacyjnym, będziemy przechowywać nie dłużej niż do końca okresu, w którym Twoje dziecko korzysta z wychowania przedszkolnego.
Dane powołane w treści złożonego przez Ciebie pisma, składane w toku sprawowania opieki nad Twoim dzieckiem w okresie wakacyjnym, przetwarzamy przez okres wymagany przez przepisy prawa – który może być różny w zależności od rodzaju składanego przez Ciebie pisma. Szczegółowe informacje w tym zakresie możesz znaleźć w naszej Instrukcji Kancelaryjnej.

KTO JEST ODBIORCĄ DANYCH OSOBOWYCH?
Nie udostępniamy na własność Twoich danych żadnym podmiotom komercyjnym.
Powinieneś jednak wiedzieć, że Twoje dane mogą być udostępniane dostawcom usług, których usługi wiążą się z prawem dostępu do danych:
a. firmom utrzymującym i serwisującym nasze serwery informatyczne,
b. kancelariom prawnym, które wspierają nas w obszarze bieżącej działalności,
c. firmom obsługującym nas w obszarze IT, w tym serwisującym urządzenia wykorzystywane przez nas w bieżącej działalności,
d. podmiotom utrzymującym oprogramowanie, z którego korzystamy w ramach bieżącej działalności,
e. kurierom i poczcie polskiej – w związku z przesyłaną korespondencją,
f. w przypadku monitoringu – agencji ochrony.
Każdemu z podwykonawców przekazujemy tylko te dane, które są niezbędne dla osiągnięcia danego celu.
Ponadto Twoje dane osobowe w ramach wykonywanych przez nas zadań w obszarze sprawowania władzy publicznej i realizacji interesu publicznego mogą zostać udostępnione innym jednostkom organizacyjnym w ramach naszej jednostki samorządu terytorialnego.

PRZEKAZYWANIE DANYCH DO KRAJU TRZECIEGO
W ramach naszego Przedszkola wykorzystujemy rozwiązania informatyczne, które posiadają swoje serwery na terytorium USA – czyli poza terytorium Unii Europejskiej. Przedszkole nr 109 korzysta przy tym wyłącznie z rozwiązań tych podmiotów, które przynależą do systemu Tarczy Prywatności, czyli do systemu w ramach którego poszczególne podmioty są zobowiązane stosować analogiczne reguły bezpieczeństwa danych, jak te określone przez prawo unijne.

JAKIE MASZ PRAWA?
Prawo ochrony danych osobowych daje Ci szereg praw, z których możesz skorzystać w dowolnej chwili. O ile nie będziesz tych praw nadużywać (np. nieuzasadnione codzienne prośby o udzielenie informacji), to korzystanie z nich będzie dla Ciebie nieodpłatne i powinno być łatwe w realizacji.
Twoje prawa obejmują:
a) Prawo dostępu do treści swoich danych osobowych
To prawo oznacza, że możesz poprosić, abyśmy wyeksportowali z naszych baz danych informacje jakie mamy o Tobie i przesłali je do Ciebie w jednym z powszechnie wykorzystywanych formatów (np. XLSX, DOCX itp.).
b) Prawo do poprawiania danych
Jeżeli dowiesz się, że przetwarzane przez nas dane są nieprawidłowe, masz prawo poprosić nas o ich poprawienie, a my będziemy zobowiązani to zrobić. W takim przypadku mamy prawo poprosić Ciebie o przedstawienie jakiegoś dokumentu lub innego dowodu na okoliczność zmiany danych.
c) Prawo do ograniczenia przetwarzania danych
Jeżeli uznasz że dla określonego procesu przetwarzamy zbyt szeroki katalog Twoich danych osobowych, masz prawo zażądać, abyśmy ograniczyli ten zakres przetwarzania. O ile Twoje żądanie nie będzie sprzeciwiało się wymaganiom nakładanym na nas przez obowiązujące prawo, lub nie będzie to konieczne dla realizacji umowy, przychylimy się do Twojego żądania.
d) Prawo do żądania usunięcia danych
Prawo to, zwane również prawem do bycia zapomnianym, oznacza Twoje prawo do żądania, abyśmy usunęli z naszych systemów bazodanowych oraz z naszej dokumentacji wszelkie informacje zawierające Twoje dane osobowe. Pamiętaj, że nie będziemy mogli tego uczynić, jeżeli na podstawie przepisów prawa mamy obowiązek przetwarzania Twoich danych (np. toczące się postępowanie administracyjne). W odpowiedzi na Twój wniosek usuniemy jednak Twoje dane osobowe w możliwie najpełniejszym zakresie, a tam gdzie nie jest to możliwe, zapewnimy ich pseudonimizację (co oznacza brak możliwości zidentyfikowania osoby, której dane dotyczą bez odpowiedniego klucza powiązań), dzięki czemu Twoje dane, które musimy zachować zgodnie z obowiązującym prawem, będą dostępne wyłącznie dla ograniczonego kręgu osób w naszej placówce.
e) Prawo do przenoszenia danych do innego administratora danych
Jeżeli przetwarzamy Twoje dane osobowe na podstawie Twojej zgody lub w związku z realizowaną umową, to zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych możesz poprosić nas, abyśmy wyeksportowali dane, które nam podałeś w toku takich kontaktów do odrębnego pliku, w celu ich dalszego przekazania do innego administratora danych.
Uprawnienia, o których mowa powyżej możesz wykonywać poprzez kontakt z nami pod adresem e-mail inspektor@coreconsulting.pl lub listownie pod adresem Przedszkole nr 109 z Oddziałami Integracyjnymi we Wrocławiu, ul. Nowowiejska 80a, 50-315 Wrocław.
Jeżeli uznasz, że w jakikolwiek sposób naruszyliśmy reguły przetwarzania Twoich danych osobowych to masz prawo do złożenia skargi bezpośrednio do organu nadzoru (od 25 maja 2018 roku jest to Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych). W ramach wykonania tego uprawnienia powinieneś podać pełny opis zaistniałej sytuacji oraz wskazać jakie działanie uznajesz za naruszające Twoje prawa lub wolności. Skargę należy złożyć bezpośrednio do organu nadzoru.

PRAWO DO SPRZECIWU
Odrębnie chcemy Cię poinformować, że masz również prawo do tzw. sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.
Prawo do sprzeciwu składasz wówczas, gdy nie chcesz, abyśmy przetwarzali Twoje dane osobowe w określonym celu. W takim przypadku dalej będziemy przetwarzali Twoje dane dla potrzeb innych procesów (w innych celach), ale już nie dla celu, dla którego zgłosiłeś sprzeciw, chyba że Twoje żądanie sprzeciwia się obowiązkom, które nakładają na nas przepisy prawa.
Prawo do sprzeciwu możesz zgłosić na adres e-mail inspektor@coreconsulting.pl lub listownie pod adresem Przedszkole nr 109 z Oddziałami Integracyjnymi we Wrocławiu, ul. Nowowiejska 80a, 50-315 Wrocław.
Przedszkolowo.pl logo